ASP.NET Webhotel

Denne side viser De forskellige leverandører af Webhoteller, som understøtter ASP.NET. ASP.NET er et programmeringssprog fra Microsoft og er en af de to helt store sprog til udvikling af hjemmesider. Bemærk at der i denne kategori ikke anbefales at sælge til private som skal have en enkel og hurtig hjemmeside. Der er de løsninger der er på markedet for avancerede. Der er det bedre med en WordPress løsning i PHP. Der er således kun beskrevet et setup til programmører eller erhverv, jeg tillader mig at sætte dem i samme kasse.

You haven't connected an Adservice account on the settings page - please connect your Adservice account and try again.

Til Programmøren og virksomheden

Når man arbejder med Microsoft teknologi som ASP.NET er det meget relevant også at kigge på deres Database, den hedder Microsoft SQL Server og er bestemt ikke gratis. Hos de fleste webhoteller kan man tilkøbe mulighed for at benytte denne database, typisk mod et ekstra månedligt gebyr. Der skelnes indenfor ASP.NET mellem to teknologier, ASP.NET WebForms og den nyere ASP.NET MVC, tabellerne er tilpasset, således Jeg har taget de vigtigste elementer med, som også er beskrevet under afsnittet omkring valg af Webhotel for virksomheder. For yderligere information omkring hvad de enkelte leverandører tilbyder, skal du klikke ind på hver enkelt af leverandørerne herover.

Er du programmør skal du også overveje et udviklingsdomæne til at teste på. Dette webhotel skal også kunne køre ASP.NET og skal være stort set identisk med det andet. Hvis dit primære website hedder “abc.dk” så kan dit nye webhotel til test være koblet på domænenavnet “abctestserver.dk” – det vil sige et domænenavn ingen vil købe i forvejen, da det kun giver mening for din virksomhed.

Backup på dit Webhotel

Hvis du driver en professionel virksomhed er der andre elementer du skal huske at have med i dine overvejelser, når du skal vælge et webhotel. Det første du skal sikre dig, er at du ikke mister dine data. Derfor skal du have en god backupstrategi. De fleste webhoteller eller hostingcentre har allerede en løsning, men det betyder at hvis uheldet er ude, så skal du have fat i dem, inden du kan genskabe dine data. Backupstrategien er naturligvis ikke nødvendig på dit udviklingssite, da det gerne skulle køre med continous deployment, således det automatisk nulstiller, hver gang du laver en ny mindre version af din software (build).

Det kan anbefales at køre sin egen backup af dine data. For langt de fleste vedkommende drejer det sig om både kildefiler og database. Kodefilerne kan genskabes nemt, fra din egen kode (din versionsstyring), men det indhold der eventuelt er blevet oploadet er ikke beskyttet her. De data der er indtastet er heller ikke i din kode – de ligger i mange tilfælde i databasen. Det vil sige at du skal sikre dig at der bliver taget backup af hostingcentret. Du bør samtidig lave din egen backup af både database og kode.

Hvilken database har mit webhotel?

Stort set alle sider har brug for en eller anden slags database til at holde styr på sine data med. De fleste webhoteller understøtter en eller flere typer af databaser. Til ASP.NET web applikationer er det mest normale at man kobler op mod Microsoft SQL Server. Dog har langt de fleste webhoteller til ASP.NET ikke Microsoft SQL Server inkluderet i deres pakker, det skal typisk tilkøbes særskilt. Dette skyldes at der skal betales licens til Microsoft, Microsoft SQL Server er ikke en gratis database.

Til stort set alle webhoteller er der mange gange tilknyttet en gratis MySQL database. MySQL er gratis og den er nem at bruge. Den kan nemt tilgås fra ASP.NET – men hvis man bruger standardsystemet er det ikke sikkert at de er designet til at køre på sådan en database.

Et alternativ til en databaseserver er at bruge en fildatabase. Dette kan fx. være Microsoft SQL Server CE. Det er som udgangspunkt en database, der bygger på en fil, ellers er det en hel normal database. Fordelen ved denne database er at den er med i en filbackup af dit website. Det er en database i en database server ikke nødvendigvis. Microsoft SQL Server CE er default databasen i et Umbraco website. Hvis man skal spare penge på sin Umbraco hosting, kan det være et godt alternativ til en større database som Microsoft SQL Server.

Hvordan får jeg filer op på mit webhotel?

Når man udvikler en hjemmeside så kan man ikke bare køre filerne fra sin egen computer. Hele verden har ikke adgang til din computer, så selvom du kan se den, så kan alle andre ikke se den. Det er derfor man skal have et webhotel, så din hjemmeside er ude i verden og synlig for alle andre.

Det betyder også at du på et tidspunkt skal have flyttet din hjemmeside fra din lokale computer til dit webhotel. Dette gøres typisk på en af to måder. Den ene er at bruge publish delen i Visual Studio. Hvis du arbejder med ASP.NET er der etn god sansynlighed for at du også bruger Visual Studio til at udvikle med. Når du har compilet din ASP.NET løsning skal den så op på dit webhotel. Du kan publish direkte til dit webhotel fra Visual Studio, alternativet er at gøre det manuelt

Den manuelle måde at gøre det på er at bruge FTP. FTP er en protokol til at flytte filer med. Man skal have en adgang til sit webhotel, med særskilt brugernavn og adgangskode. Denne brugeradgang kan du sikkert finde i det kodebrev du har fået fra dit webhotel. Du skal også bruge et bestemt FTP program (det hedder også mange gange en FTP klient) for at kunne oploade dine filer til dit webhotel.

Når filerne er blevet oploadet, så kan du gå ind på din hjemmeside og så kommer din nye ASP.NET applikation frem.

Kan mit Webhotel køre ASP.NET Core?

ASP.NET Core er stadig forholdsvist nyt. Det er lidt en sjov måde at hoste sin applikation på. Nogle webhoteller understøtter det allerede og andre gør ikke. Det kan også mange gange være noget større applikationer, hvor det giver mening at lave det som ASP.NET Core projekter, og så er hosting måske nærmere en sky (cloud) som hosting eller noget lignende.

Kan mit webhotel køre ASP.NET WebForms?

Alle webhoteller kan afvikle ASP.NET WebForms. ASP.NET Webforms er en gammel model til at bygge hjemmesider i, der er ikke ret mange som udvikler nyt i WebForms længere, det er mere vedligeholdelse af legacysystemer der har brug for hosting af ASP.NET WebForms applikationer. ASP.NET WebForms afvikles som rene filer, lidt som ved PHP, hvor der så også er en server rendering af koden og derefter sendes HTML til klienten, ganske som normalt. Så ingen problemer med at få hosted ASP.NET WebForms – det kan alle ASP.NET Webhoteller.

Cloud eller Webhotel – hvad skal jeg vælge?

Det er et stort spørgsmål og der er så mange forskellige dele, der skal tages stilling til.